Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.4.2020 11:40
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine podržalo repatrijaciju 69 bosanskohercegovačkih studenata iz Njemačke

U ranim jutarnjim časovima u Bosnu i Hercegovinu su stigla dva autobusa sa 69 bosanskohercegovačkih studenata koji su boravili u Njemačkoj. Putovanje iz Štutgarta inicirano je od strane Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH i kompanijom Kantić iz Tešnja.

Generalni konzul BiH u Štutgartu Began Muhić je nakon saznanja, da studenti koji su putem studenskog servisa iz Tuzle upućeni na obavljanje privremenih poslova u razne gradove u Njemačkoj i usljed prestanka novčanih primanja imaju problema sa boravkom u Njemačkoj, uputio dopis nadležnim institucijama BiH i Vladi Tuzlanskog kantona kojim ih je upoznao sa idejom da se ovoj grupi studenata organizuje prevoz radi povratka u zemlju.

Po prijemu ove informacije, ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković odmah je aktivirala Tim za krizne situacije MVP BiH koji je poduzeo sve neophodne radnje na osiguravanju neophodnih dozvola i potrebnih saglasnosti za tranzit kroz zemlje na putu do Bosne i Hercegovine. U svrhu realizacije ovog transporta, osigurana su dva autobusa sa ukupnim kapacitetom od 166 sjedišta, kako bi se studenti mogli prevesti u epidemiološki sigurnim uslovima.

Po prijemu zvanične informacije od našeg Generalnog konzulata u Štutgartu, studenti iz deset gradova su se okupili na autobuskoj stanici u Štutgartu, gdje su svima podijeljenje maske i rukavice, izvršena neophodna dezinfekcija te uzete izjave o trenutnom zdravstvenom stanju. Tokom putovanja, institucije nadležnih zemalja kroz koje su putovali, obezbijedile su i podršku u vidu policijske pratnje, pa su autobusi bez zastoja i prepreka stigli do naše zemlje.

Po prelasku graničnog prelaza, za šest studenata organizovan je poseban transport u Republiku Srpsku, dok su ostali putnici dovezeni u Hotel „Tuzla“, gdje će biti smješteni u narednom periodu, pod posebnim higijensko-epidemiološkim mjerama i pod zdravstvenim nadzorom Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo TK.

Tim za krizne situacije MVP BiH koristi ovu priliku da se zahvali kompaniji Kantić koja je nesebično stavila na raspolaganje zahtjevne resurse te osoblju našeg konzulata u Štutgartu, koji su uložili značajne napore kako bi država Bosna i Hercegovina ispunila očekivanja njenih građana i bila im na usluzi u ovim teškim i nezavidnim trenucima.