Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.3.2020 20:19
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković se sastala sa predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Linos-Alexandrom Sicilianosom

Ministrica Turković sastala se 3. marta 2020. godine u Strazburu sa predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava Linos-Alexandrom Sicilianosom i tom prilikom izrazila punu posvećenost Bosne i Hercegovine provedbi Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Dr Turković je naglasila da su vlasti u BiH svjesne obaveze izvršenja svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i da je stoga vrlo značajna današnja razmjena mišljenja koju je ministrica imala sa Komitetom ministra Vijeća Evrope o provedbi presude Sejdić-Finci.

Ministrica Turković je također izrazila zadovoljstvo činjenicom da je BiH zemlja koja u regiji ima najmanji broj tužbi i postupaka koji su u tijeku pred Evropskim sudom za ljudska prava. Razlog za to je vrlo dobro funkcioniranje Ustavnog suda BiH, koji prati sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava. Njegove odluke su u skladu s sudskom praksom Evropskog suda, što značajno smanjuje potrebu za nastavkom postupka pred Evropskim sudom pravde. Naglasila je da je jedan od razloga tako učinkovitog rada Ustavnog suda sudjelovanje stranih sudaca koje imenuje predsjednik Evropskog suda u skladu s utvrđenom procedurom, u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH.