Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.3.2020 9:09
Zamjenici predsjedatelja Vijeća ministara i ministrici vanjskih poslova BiH dr Biseri Turković uručena Izjava o rodnoj ravnopravnosti

Ministrica Turković је prisustvovala 6. ožujka 2020. godine Konferenciji u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena na temu "Više od kvote: Ka većoj zastupljenosti žena na lokalnim izborima 2020."

Prije početka Konferencije ministrici Turković, kao predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, uručena je Zajednička izjava o opredijeljenosti za rodnu ravnopravnost koju su potpisali predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Potpisanu Izjavu je uručio veleposlanik  Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field, koji je tom prilikom zahvalio ministrici i istaknuo da Izjava predstavlja predanost međunarodne zajednice u BiH jednakosti i jačanju principa rodne ravnopravnosti.

Uručivanju Izjave, pored ostalih, prisustvovali su i šefica Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec, te šef  Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler.

Konferenciju su organizirali Westminster fondacija za demokraciju i Misija OESS-a u BiH u partnerstvu s Povjerenstvom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.