Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2020 18:11
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se sa komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović

Ministrica Turković se sastala 02. marta 2020. godine, na marginama sastanka Komiteta ministara Vijeća Evrope koji se održava u Strazburu 03. marta 2020. godine, sa komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović i tom prilikom joj čestitala izbor za komesarku i izrazila posebno zadovoljstvo što je državljanka Bosne i Hercegovine po prvi put izabrana na tu visoku dužnost u VE.

Ministrica Turković se zahvalila na dosadašnjem angažmanu za Srebrenicu u Vijeću Evrope tj. organizaciji izložbe o genocidu u Srebrenici na marginama ljetnjeg plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine VE u junu 2019. godine. Dr Turković je rekla da izuzetno cijeni inicijativu komesarke za ljudska prava za proglašenje 11. jula za Međunarodni dan obilježavanja genocida u Srebrenici od strane UN. Razgovarano je i o drugim inicijativama za promicanje projekata u Srebrenici i podizanju svijesti građana izvan BiH. Komesarka Mijatović je tom prilikom najavila svoj dolazak na ovogodišnje obilježavanje godišnjice u Srebrenici. 

Sagovornice su razmijenile stavove o migrantskoj krizi u BiH i razvoju situacije nakon zatvaranja kampa Vučjaka, o pitanju zaštite osoba sa posebnim potrebama i aktivnostima Ureda komesarke vezano za slučaj Pazarić, te o zvaničnoj posjeti komesarke za ljudska prava Bosni Hercegovini tokom 2021. godine.