Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2020 17:12
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se sa generalnom sekretarkom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić

Sastanak delegacija BiH i Savjeta Evrope, koje su predvodili ministrica Turković i generalna sekretarka Vijeća Evrope je upriličen 02. marta 2020. godine na marginama sastanka Komiteta ministara Vijeća Evrope koji se održava u Starzburu 03. marta 2020. godine.

Razgovor je protekao u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi, tokom kojeg je ministrica Turković čestitala Pejčinović Burić na izboru za generalnog sekretar VE i poželjela puno uspjeha u radu. Dr Turković je naglasila da BiH i Savjet Evrope imaju odličnu saradnju u svim domenima, te izrazila zadovoljstvo što je, nakon pauze u 2019. godini, ponovno imenovana parlamentarna delegacija BiH i tako nastavila sa redovnim aktivnostima pri Parlamentarnoj skupštini VE.

Ministrica Turković je najavila svoje učešće na sutrašnjem sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope. Naglasila je da je BiH svjesna svojih obaveza, u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i 14 prioriteta koje je definisala Evropska komisija u svom najnovijem mišljenju iz maja 2019. godine, te se zahvalila VE na nacrtu teksta mape puta za implementaciju predmetnih presuda.

Ministrica je informisala gospođu Pejčinović da su protokoli 15 i 16 Evropske konvencije o ljudskim pravima u završnoj fazi ratifikacije u BiH, te da je u toku proces imenovanja članova za Komitete eksperata Vijeća Evrope, i to za Venecijansku komisiju, Evropsku komisiju za borbu protiv rasizma i netolerancije, Savjetodavni komitet za okvirni rad na Konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, Evropski komitet za prevenciju mučenja i degradirajućeg tretmana, te Savjetodavni komitet Konvencije za manjinske jezike.