Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.2.2020 16:34
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio u nastupni posjet veleposlanika Republike Grčke Dimitriosa Papandreoua

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 18. veljače 2020. godine u nastupni posjet veleposlanika Republike Grčke u BiH Dimitriosa Papandreoua.

Zamjenik ministrice poželio je dobrodošlicu novom grčkom veleposlaniku i istaknuo opredjeljenost naše zemlje za razvojem i jačanjem sveukupnih bilateralnih odnosa između dviju prijateljskih zemalja. Naglasio je značaj Grčke kao zemlje regije koja dobro poznaje situaciju u našoj zemlji i surađuje sa BiH u regionalnim inicijativama, a istovremeno je članica Europske unije i pruža veliku potporu na integracijskom putu BiH. Zahvalio je Grčkoj na organizaciji predstojećeg sastanka na visokoj razini o Zapadnom Balkanu, na temu ''Od Soluna 2003 do Zagreba 2020'', koji će biti održan 24. veljače 2020. godine u Solunu. Zamjenik ministrice Brkić je potvrdio da će on predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovom veoma značajnom skupu.

Veleposlanik Papandreou je naglasio potporu svoje zemlje nastojanjima BiH i zemalja regije da odgovore zahtjevima postavljenim u okviru uvjeta za članstvo u EU. Ambasador je podsjetio da je prije sedam godina potpisan Memorandum o razumijevanju između BiH i Grčke o suradnji u oblasti europskih integracija, te istakao da je time stvoren format za definiranje suradnje. Ambasador je istakao da njegova zemlja smatra da je integracija Zapadnog Balkana apsolutno potrebna Europskoj uniji te da će njegova zemlja pružiti svaku pomoć BiH u skladu sa iskazanim potrebama i prioritetima koje sami definiramo.
Ambasador je također iskazao uvjerenje da će se bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Grčke nastaviti razvijati.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o nastavku EU integracijskog procesa na Zapadnom Balkanu, pri čemu je zamjenik ministrice izrazio očekivanje da će Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU. Zamjenik ministrice Brkić je istaknuo je da BiH trenutno analizira kako političke tako i tehničke aspekte novopredložene metodologije pregovaranja zemalja kandidata za članstvo u EU i da će biti spremna, kada metodologija bude prihvaćena, da je i primjeni. Naglasio je da se u tom procesu treba osigurati da se tijekom pregovora procjenjuje stvarni napredak i na bazi toga i donose odgovarajuće odluke i zaključci.

Zamjenik Brkić je također istaknuo potrebu suradnje naših dviju zemalja u oblasti sprečavanja ilegalnih migracija. Zamjenik Brkić istaknuo je kako je ovo pitanje veoma važno kako sigurnosno, tako i humanitarno pitanje, te da blagovremena razmjena informacija može svakako doprinijeti planiranju i poduzimanju odgovarajućih mjera u periodu kada se, sa poboljšanjem vremenskih prilika u BiH, može očekivati novi talas priliva migranata u našoj zemlji.