Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.2.2020 13:29
Ministarstvo vanjskih poslova BiH započelo sa implementacijom obaveza iz dokumenta Program reformi u BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u sklopu svojih aktivnosti započelo sa aktivnom implementacijom obaveza koje proističu iz dokumenta Pregled odbrane BiH u dijelu koji se odnosi na isključivu nadležnost MVP-a, ali i obaveza koje Ministarstvo dijeli sa drugim institucijama. U okviru Ministarstva formirane su radne grupe koje su zadužene za realizaciju ciljeva Programa reformi BiH 2019-2020. Sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Ministarstvom odbrane BiH već su provedene određene međunarodne i regionalne aktivnosti vezane za sveobuhvatnu kontrolu malog i lakog naoružanja (SALW) te predsjedavanje Stalnom radnom grupom Subregionalne konsultativne komisije Sporazuma o subregionalnog kontroli naoružanja (Aneks 1B, član IV, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH).

Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković podsjeća javnost da je Program reformi BiH prihvaćen od strane NATO-a. Ovaj dokument se smatra u potpunosti operativnim i NATO očekuje od BiH njegovu punu implementaciju, odnosno ispunjavanje onoga na šta se BiH obavezala slanjem ovog dokumenta u sjedište NATO-a u Briselu. „Politički komitet NATO-a je svojim zaključcima od 16.01.2020. godine, prihvatio predloženi Program reformi BiH, o njemu se predstavnici NATO-a više neće izjašnjavati već će aktivno pratiti njegovu implementaciju.“

MVP BiH apeluje na sve nadležne institucije u BiH, kojima su dokumentom Program reformi BIH povjerene obaveze i zaduženja za realizaciju zadanih ciljeva, da pristupe provođenju aktivnosti kako bi mogli blagovremeno informisati javnost i nadležne o dostignutim ostvarenjima na predstojećim sastancima zvaničnika BiH i NATO-a.
 
Ujedno Ministarstvo obavještava institucije koje participiraju u radu Komisije za NATO integracioni proces BiH da Komisija nastavlja sa redovnim aktivnostima iz svog djelokruga rada, te poziva institucije koje su delegirale članove u rad iste da blagovremeno notificiraju ukoliko je došlo do izmjena imena njihovih članova Komisije.