Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.11.2017 16:05
Bosna i Hercegovina izabrana za članicu Komiteta za svjetsko naslijeđe Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO)

Bosna i Hercegovina je u utorak, 14. novembra 2017. godine na 21. plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom naslijeđu, koje se održava u Parizu, po prvi put u svojoj historiji izabrana za članicu Komiteta za svjetsko naslijeđe Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Riječ je o jednom od najprestižnijih tijela u sistemu UN-a, koje se sastoji od 21 zemlje članice, i koje je između ostalog nadležno za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisima svjetskog kulturnog i prirodnog blaga na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu predstavlja veliko priznanje BiH i doprinosu naše zemlje zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te je izvanredna prilika za dodatnu promociju BiH na globalnom planu.

Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu je rezultat intenzivne kampanje koju je, u skladu sa relevantnom odlukom Predsjedništva BiH, u proteklih godinu dana vodilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH u uskoj saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova i Komisijom za nacionalne spomenike BiH, uz aktivno učešće svih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu.