Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2017 16:40
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić u posjeti Mađarskoj

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić boravi od 08. do 10. marta  2017. godine u Mađarskoj.  Tokom svoje posjete  zamjenik ministra Brkić  se 08. marta 2017. godine susreo sa državnim sekretarom za sigurnost Ministarstva vanjskih poslova Mađarske Levente Benkőm. Zamjenik ministra Brkić se zahvalio Mađarskoj na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja EU i NATO.  Razgovarali su o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u regionu, o činjenici da se EU u posljednjih nekoliko godina suočava sa velikim izazovima kao što su izbjeglice, Brexit, terorizam, ekonomska i finansijska kriza, te da je održanje političke stabilnosti i demokratskog razvoja, veoma bitno i da EU ne bi trebala zapostaviti Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan. Zamjenik Brkić je naglasio opredijeljenost BiH daljem jačanju regionalne saradnje i daljem unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa. Upoznao je sagovornika o kandidaturi BiH za članstvo u UNESCO Komitetu za svjetsku baštinu i zamolio za podršku Mađarske na predstojećim izborima. 

Zamjenik ministra Brkić je održao brifing za 13 ambasdora koji nerezidentno pokrivaju BiH iz Mađarske, gdje je izvijestio o aktuelnim političkim kretanjima, regionalnoj saradnji i poboljšanju ekonomskih odnosa. Naglasio da je 2016. godina bila izuzetno uspješna za proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine, posebno u svjetlu predaje zahtjeva za članstvo u EU, u februaru prošle godine, te implementaciji reformske agende.


Istog dana zamjenik ministra Brkić je održao predavanje na Institutu za vanjske poslove Mađarske na temu “Pristupanje BiH EU i NATO – regionalna dimenzija“. Zamjenik ministra je istakao da je fokus Bosne i Hercegovine i njene spoljne politike da zadrži, poboljša i doprinese dugoročnom miru i stabilnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu, zajedno sa poboljšanjem i održavanjem dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Zbog toga, BiH iskazuje veliki interes za evro-atlantske integracije, kao i za miran, stabilan region i samoodrživu bezbjednost, što je od suštinskog značaja. Navedeno se može postići  kroz NATO integracije, te je BiH odlučna da preduzme dalje korake za jačanje odnosa sa Sjevernoatlantskim savezom. Izvijestio je o aktivnostima koje se preduzimaju sa ciljem implementacije uslova iz Talina, odnosno procesa knjiženja perspektivne nepokretne vojne imovine na BiH i aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO.  Takođe informisao je o aktivnostima koje Komisija za NATO integracijski proces preduzima sa ciljem dostizanja neophodnih uslova i strandarda za buduće članstvo u NATO.

U čast zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića, savjetnik za evropske poslove premijera Mađarske, Szabolcs Takács je bio domaćin radnog ručka gdje se razgovaralo o modalitetima nastavka vrlo dobre saradnje između dvije države posebno uzimajući u obzir bezrezervnu podršku i konkretnu pomoć koju Mađarska pruža Bosni i Hercegovini na evropskom i evro-atlantskom putu.