Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2017 16:28
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se sa generalnim sekretarom Ministarstva za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se na bilateralnim konsultacijama 07. marta 2017. godine sa generalnim sekretarom Ministarstva za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom u Beču.

Dominantna tema konsultacija bila je procjena implementacije Akcionog plana Austrija - BiH 2017. usaglašenog od ministara vanjskih poslova BiH i Austrije. Razgovarano je o zajedničkim pitanjima BiH i Austrije, predsjedavanju R Austrije OSCE-om i napretku BiH na evropskom putu.

Zamjenik Brkić zahvalio se Austriji na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija, napominjući da je 2016. godina za BiH bila izuzetno uspješna u tom procesu. Naglasio je posvećenost Bosne i Hercegovine u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU i opredijeljenost da u okviru svog vanjskopolitičkog djelovanja BiH doprinese sigurnosti kako evropskog kontinenta, tako i šire, te jačanju mira, demokracije i vladavine prava u svijetu. Sagovornika je informisao o napretku koji je BiH postigla u procesu evropskih integracija u posljednje vrijeme te o posvećenosti zemlje u daljem jačanju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa sa naglaskom na sudjelovanju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke.

Zamjenik ministra istaknuo je da Bosna i Hercegovina pripada obitelji evropskih država i da je zahtjev za članstvo podnesen, jer poštuje i promoviše vrijednosti sadržane u ugovorima Evropske unije. Zajedničke evropske vrijednosti na kojima počiva Unija: vrijednosti mira, demokracije, pravne države, vrijednosti osnovnih ljudskih prava i politike proširenja danas su bliže u BiH nego ikad ranije. Također je napomenuo podršku predsjedavanju R Austrije OSCE-om i prioritetima koje je Austrija istaknula.

Generalni sekretar Linhart izrazio je zadovoljstvo dobrim, bliskim i prijateljskim odnosima između Austrije i Bosne i Hercegovine, koja se očituje i kroz implementiranje Akcionog plana BiH/Austrija. Iskazao je spremnost unapređenja odnosa kroz razmjenu iskustava i obuku u domenu evropskih integracija.

Ovom prigodom generalni sekretar Linhart je još jednom istaknuo da Austrija snažno podržava evropsku budućnost Bosne i Hercegovine i regiona Zapadnog Balkana. Austrija je stava da se proširenje Unije mora zadržati na agendi EU. U tom kontekstu naglasio je važnost Berlinskog procesa, kao bitnog dijela procesa evropskih integracija. Iskazao je nadu da će naredni Samit o Zapadnom Balkanu, koji će se održati u Trstu u julu 2017. godine, polučiti konkretne i pozitivne rezultate posebno vezano za infrastrukturne projekte u okviru agende za povezanost (connectivity agenda).