Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.1.2017 12:06
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio u posjetu državnog tajnika za EU pitanja u Uredu premijera Mađarske Szabolcsa Takacsa

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić se u četvrtak 19. januara 2017. godine u Sarajevu sastao sa državnim tajnikom za EU pitanja u Uredu premijera Mađarske, Szabolcsom Takacsom, koji boravi u posjeti BiH.

Dominantne teme sastanka, na početku kojeg su pozdravljeni postojeći politički odnosi i bilateralna saradnja Bosne i Hercegovine i Mađarske, bile su evropske i evroatlantske integracije BiH i unapređenje sveukupne saradnje dvije zemlje.

Zamjenik ministra Brkić je upoznao mađarskog državnog tajnika sa situacijom u BiH i najnovijim dešavanjima po pitanju procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, pri čemu je izrazio očekivanje da će naša zemlja do kraja 2017. godine dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU, kao i nastavak daljnje snažne potpore Mađarske. Kada je riječ o NATO integracijama, zamjenik ministra je naglasio da u BiH postoji politički konsenzus za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) i da bi njegovo aktiviranje predstavljalo veliki pozitivan korak za BiH. Naglasio je da će Bosna i Hercegovina kroz oba ova procesa osigurati ekonomski razvitak, stabilnost i sigurnost. Zahvalio je na ekspertnoj pomoći koju je Mađarska ponudila Bosni i Hercegovini u pogledu evrointegracija.

Naglasio je da, iako EU i NATO imaju svoje slabosti, za Bosnu i Hercegovinu ne postoji alternativa, te da bi nepotrebno odugovlačenje i nedostatna potpora zemalja članica mogla ugroziti ove procese.

Državni tajnik Szabolcs je potvrdio da su Bosna i Hercegovina i regija veoma važni za Mađarsku, te naglasio da će njegova zemlja nastaviti aktivno podržavati BiH na putu ka članstvu u Evropsku uniju i daljnje unapređenje saradnje sa NATO-om. Istaknuo je da Mađarska, u tom smislu, želi biti i promotor napretka cijele regije.