Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.1.2017 9:52
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se susreo sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Valstrom (Margot Wallstrom)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovina Igor Crnadak je 18. januara 2017. godine  boravio u službenoj posjeti Kraljevini Švedskoj.

Ministar Crnadak se susreo sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Valstrom (Margot Wallstrom). Ministar je pozdravio odlične odnose dvije zemlje, izrazivši zahvalnost svojoj kolegici za svesrdnu podršku koju Švedska pruža u naporima Bosne i Hercegovine na putu europskih integracija. Ministrica Valstrom je naglasila da je europska integracija zapadnog Balkana jedan od važnijih vanjskopolitičkih prioriteta njene zemlje, te da će se ova podrška nastaviti i u budućnosti. Također, ministrica Valstrom je pohvalila rezultate koje je BiH na tom planu ostvarila u protekloj godini, te izrazila nadu da će se ovakav tempo održati i u 2017. godini.

Dvoje kolega također je razgovaralo o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, naglasivši da se izuzetno prijateljski odnosi između BiH i Švedske trebaju iskoristiti kako bi se unaprijedile i ekonomske veze, koje nisu još uvijek dovoljno iskorišćene.
 
Osim navedenog, razgovaralo se i o temama vezanim za Ujedinjene nacije, s obzirom da je Švedska od 1. januara 2017. godine preuzela predsjedavanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Na kraju susreta ministar Crnadak je upoznao svoju kolegicu o upravo održanom otvaranju postavke o Ivi Andriću u Nobelovom muzeju, te joj poklonio primjerak knjige ovog slavnog autora „Na Drini ćuprija“.