Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
30.12.2016 15:22
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao konferenciju za medije i bio domaćin koktela za predstavnike medija u Banja Luci

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u petak, 30. decembra 2016. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci održao konferenciju za medije povodom završetka godine.

Ministar Crnadak je ocijenio da je 2016. godina bila veoma uspješna kada je u pitanju evropski put BiH, jer su je obilježila tri značajna događaja – predaja aplikacije za članstvo  BiH u EU, prihvaćanje aplikacije i uručenje Upitnika Evropske komisije. Kao poseban događaj u 2016. izdvojio je ministarski sastanak Centralnoevropske inicijative održan 16. juna u Banjoj Luci, koji je mnogo doprinio afirmaciji Banje Luke i Republike Srpske i BiH, posebno zbog činjenice da su mu prisustvovali evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn i devet ministara vanjskih poslova.

Povodom sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica CEI je štampana foto-publikacija koja je ovom prilikom u Banja Luci uručena prisutnim predstavnicima medija.

Govoreći o predstojećoj 2017. godini ministar Crnadak je istaknuo da prioriteti ostaju evropske integracije jer je pred BiH važan posao odgovaranja na Upitnik Evropske komisije, što će pokazati stvarnu efikasnost mehanizma koordinacije i postojanje političke volje da se reforme brže provode i da evropski put ide dalje.
 
Za narednu godinu ministar Crnadak je najavio i nastavak rada na uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa sa zemljama regiona, kao i susjednim zemljama - Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom.

Ministar Crnadak je zatim odgovarao na pitanja novinara o vanjskopolitičkim kao i unutrašnjopolitičkim temama.

Nakon konferencije ministar Crnadak je bio domaćin novogodišnjeg koktela za predstavnike medija.