Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.12.2016 15:34
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak boravi u zvaničnoj posjeti Republici Azerbejedžan

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak boravi  01. i 02. decembra 2016. godine  u zvaničnoj posjeti Republici Azerbjedžan.

Ministar Crnadak se prvog dana posjete, 01.decembra 2016. godine u odvojenim susretima sastao sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim i ministrom inostranih poslova  Elmarom Mammadjarovim.

Tokom susreta sa predsjednikom Azerbejdžana Ilham Alijevim ministar Crnadak se zahvalio na pomoći koju je Republika Azerbejdžan kroz humanitarne projekte realizovala u Bosni i Hercegovini, a posebno one koje je realizovala putem Fondacije “Hejdar Alijev”.  
 
Naglašena je potreba za unaprjeđenjem privredne saradnje i povećanjem nivoa spoljnotrgovinske  razmjene te je  izražena nada da će uskoro biti realizovana  planirana posjeta predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka sa predsjednikom Azerbejdžana, ministar Crnadak se susreo sa  ministrom  inostranih  poslova Azerbejdžana Elmarom Mammadjarovim. Ministri  Crnadak i Mammadjarov ocjenili su bilateralne odnose dvije zemlje dobrim i prijateljskim bez otvorenih pitanja. Izrazili su želju za daljnjim razvijanjem odnosa, te su predložili potrebu češćih razmjena posjeta visokih delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Azerbejdžan.

Tokom sastanka ministar Crnadak je naglasio da je interes Bosne i Hercegovine  unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje sa Republikom Azerbejdžan, koja je već prisutna i u regionu Zapadnog Balkana. Potom je pozdravio azerbejdžanske investicije u sklopu „Projekta povjerenja“ odnosno izgradnju fabrike za preradu voća i povrća u Doboju, kao i azerbejdžanske investicije u fabriku pomfrita „Srebreničanka“ u Srebrenici i naveo sektore koji bi posebno mogli biti interesantni za investitore iz Republike Azerbejdžan: infrastruktura, energetika, turizam, proizvodnja hrane i drvoprerađivačka industrija.

Sagovornici su se složili da s obzirom na prijateljske odnose između dvije zemlje, ekonomska saradnja bi mogla biti na daleko većem nivou. Treba otvoriti mogućnost za uspostavljanje novih privrednih veza, a ostvarene veze se moraju učvrstiti i dalje razvijati.

U nastavku posjete, ministar Crnadak će se sastati sa premijerom Republike Azerbejdžan Arturom Resizadeom i sa  predsjednikom  Parlamenta Republike Azerbejdžan Ogtay Asadovim.