Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
6.11.2019 11:36
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se s rezidentnom predstavnicom UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stelianom Nedera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 5. novembra 2019. godine s rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Stelianom Nedera.

U fokusu razgovora ministra Crnatka i rezidentne predstavnice Nedera bile su aktivnosti i saradnja BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Tom prilikom ministar Crnadak je istakao da su UN i BiH uspostavili vrlo uspješno partnerstvo u okviru UN-ovog razvojnog programa u BiH (UNDP), što je rezultiralo brojnim projektima namijenjenim za poboljšanje života stanovnika BiH. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina u potpunosti predana provedbi Agende 2030, kao najopsežnijem sporazumu o globalnom održivom i transformacijskom razvoju članica Ujedinjenih naroda koja bi, između ostalog, trebala doprinijeti iskorjenjivanju siromaštva, smanjivanju gladi u svijetu, zaštiti čovjekove okoline i suočavanju s klimatskim promjenama.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo činjenicom da je BiH u julu ove godine predstavila Dobrovoljni nacionalni pregled Bosne i Hercegovine o provedbi UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (Voluntary National Review) na Političkom forumu o održivom razvoju na visokom nivou (HLPF) u New Yorku.

Rezidentna predstavnica Nedera istakla je da je Bosna i Hercegovina izuzetno vrijedan partner i doprinosi radu Ujedinjenih naroda. Naglasila je da je UNDP u našoj zemlji posvećen pomaganju jačanje državnih i lokalnih kapaciteta za provedbu političkih, ekonomskih i socijalnih reformi i razvoja.

Na sastanku je bilo riječi i o Okviru razvojne pomoći Ujedinjenih naroda (UNDAF) za Bosnu i Hercegovinu za period 2021. - 2025. godina, koji predstavlja centralni planski dokument UN-a na nivou zemlje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.