Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
4.11.2019 15:44
Održane bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Latvije

Pomoćnik ministra za bilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ahmet Halilović, predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na prvim političkim konsultacijama između MVP BiH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Latvije, koje su održane 30. oktobra 2019. godine, u Rigi. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Latvije predvodio je direktor Odjela za evropske zemlje ambasador Gints Jegermanis.

Na konsultacijama je potvrđeno da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Latvije dobri i prijateljski, te da u odnosima između dvije zemlje ne postoje otvorena pitanja. Evidentna je obostrana zainteresiranost da saradnja u budućem periodu bude intenzivirana i da ima uzlaznu liniju u širokom spektru, od političke i ekonomske saradnje, do saradnje u oblasti kulture, sporta, mladih, nauke i obrazovanja. Posebno je naglašen obostrani interes za razvoj ugovornog regulisanja bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Latvije.

Predstavnici latvijske delegacije su informisali o iskustvu Latvije u EU i NATO i izrazili svoju podršku Bosni i Hercegovini na njenom integracionom putu, konkretno, kroz Intenzivni program evropskog prava i ekonomije, a koji ima Pravni fakultet Univerziteta u Rigi, kao i međusobne ekspertske posjete radi razmjene iskustva u integracionim procesima.

Delegacije ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Latvije razmijenile su informacije o međusobnim podrškama u kandidaturama u međunarodnim i regionalnim organizacijama i tijelima, kao i drugim temama od obostranog interesa.

Na sastanku u Agenciji za investicije i razvoj Republike Latvije, na temu ekonomske i razvojne saradnje, potvrđeno je da je potrebno maksimalno iskoristiti potencijale koje nude obje zemlje u oblastima od obostranog interesa.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.