Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
3.10.2019 13:14
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio u nastupnu posjetu novoimenovanog šefa Misije OSCE u BiH ambasadoricu Kathleen Kavalec

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 03. oktobra 2019. godine u nastupnu posjetu šefa Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH ambasadoricu Kathleen Kavalec.

Tom prilikom ministar Crnadak je čestitao ambasadorici Kavalec na imenovanju na poziciju šefa Misije OSCE-a u BiH i poželio joj uspjeh u daljnjem radu. Zahvalio se na dugogodišnjoj podršci koju Misija OSCE-a u BiH pruža značajnom broju projekata u našoj zemlji.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama, reformskim procesima, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona te slobodi medija.

Ministar Crnadak je naglasio kako je potrebno što prije izmijeniti Izborni zakon BiH u dijelu izbornog procesa na koji ukazao Ured OSCE za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u izvještaju o održanim Općim izborima u BiH 2018. godine, kako bi se u budućnosti onemogućile neregularnosti zabilježene tokom Općih izbora prošle godine i ispoštovala izborna volja građana. Upozorio je da se u BiH tokom izbornog procesa više ne smije desiti da birači budu izloženi zastrašivanjima, ucjenama i prijetnjama, kao i da javni RTV servis bude u funkciji političara ili političke stranke, što je navedeno u izvještaju ODIHR.

Šef Misije OSCE-a Kavalec je istakla tokom susreta da postoji mnogo programa i aktivnosti koje OSCE nastavlja provoditi u BiH u mnogim oblastima, kao što su vladavina prava, ljudska prava, obrazovanje, sigurnost i saradnja, kako bi pomogli našoj zemlji u reformskim procesima.

Sagovornici su se složili da neformiranje vlasti predstavlja prepreku za sve reforme koje BiH treba implementirati na putu ka evropskim integracijama.

 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.