Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
3.10.2019 11:58
Delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije održale konzularne konsultacije

Pomoćnik ministra za međunarodno-pravne i konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Frano Planinić bio je domaćin i predvodio delegaciju Bosne i Hercegovine na konzularnim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, održanim 02. oktobra 2019. godine u Sarajevu.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je pomoćnik ministra za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Aca Jovanović,.

Na sastanku se razgovaralo o ocjeni ukupnih konzularnih odnosa i ugovornog stanja između dvije zemlje s prijedlogom za njihovo dalje unapređivanje: sprovođenju i unapređenju Sporazuma o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim državama, pitanju režima prelaska državne granice i mjera koje dvije zemlje preduzimaju u borbi protiv ilegalnih migracija, razmijenjena su iskustava dvije zemlje u oblasti pristupa Evropskoj uniji, u dijelu koji se odnosi na konzularnu oblast i iskustva u oblasti modernizacije konzularnog rada, te ostalim pitanjima iz konzularne oblasti.

Zaključeno je da su konzularne konsultacije veoma efikasan metod za unapređenje bilateralnih konzularnih odnosa i da doprinose boljoj saradnji i poboljšanju opštih bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.