Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
27.8.2019 11:35
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio u oproštajnu posjetu šefa Delegacije EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio je 26. avgusta 2019. godine u oproštajnu posjetu šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka.

Glavne teme razgovora bile su aktuelna politička situacija i nastavak evropskog puta BiH.

Ministar Crnadak naglasio je da je formiranje vlasti od ogromnog značaja za nastavak evropskog puta i sprovođenje reformi od kojih najveću korist imaju prvenstveno građani Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta.
  
Ministar je izrazio je nadu da će sporazum koji su, uz podršku Evropske unije, potpisali SNSD, HDZ i SDA biti sproveden do 5. septembra, kako su se i obavezali, i da će vlast biti ubrzo formirana.

Tokom razgovora ministar Crnadak je naglasio da unutar BiH postoji konsenzus u vezi sa članstvom u Evropskoj uniji, u oba entiteta i među pripadnicima sva tri naroda, te da je to najvažniji vanjskopolitički cilј BiH.

Govoreći o sprovođenju reformi i nastavku evropskog puta BiH, ministar je naglasio da je glavna odgovornost na domaćim političarima, posebno onima koji su preuzeli na
sebe obavezu formiranja vlasti na nivou zajedničkih institucija BiH.

Međutim, ministar je rekao da je dio odgovornosti i na strani Evropske unije, te da je neophodno da EU snažnije insistira na sprovođenju standarda i evropskih vrijednosti, kao i pravila ponašanja.

Posebno je važno, naglasio je, da se ne toleriše visok nivo korupcije i da što prije, uz podršku Evropske unije, budu sprovedene izborne preporuke iz Izvještaja Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) o održanim Opštim izborima u BiH 2018. godine.

Više se nikad ne smije dozvoliti da se, što je navedeno u Izvještaju, biračima prijeti, da glasaju pod ucjenama i pritiscima i da javni servisi tokom izborne kampanje otvoreno budu u funkciji jednog političara ili političke partije.

Takođe, ministar Crnadak je izrazio uvjerenje da je evropski put BiH nezaustavlјiv i da će u što skorijem vremenu biti usvojen akcioni plan za sprovođenje 14 preporuka iz izvještaja Evropske komisije, te da će se početi sa njegovom realizacijom.
 
Ministar Crnadak je odlazećem šefu Delegacije EU u BiH poželio sreću na novoj funkciji.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.