Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.6.2019 9:45
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se na ministarskom sastanku CEI u Trstu

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se 12. juna 2019. godine ministrima Centralno-evropske inicijative (CEI), na sastanku koji se održava u Trstu.

Ministar Crnadak pružio je podršku CEI kao najstarijoj regionalnoj organizaciji. Posebno je pohvalio ovogodišnje predsjedavanje Italije Centralno-evropskom inicijativom, kao i činjenicu da je ove godine otvorena kancelarija CEI u Briselu, što će približiti ovu organizaciju evropskim institucijama.

Ministar Crnadak podržao je proširenje CEI novim članicama, među kojima je Grčka, što će zasigurno doprinijeti jačanju organizacije, te izrazio nadu da će nova vlada Austrije razmotriti odluku o povratku ove zemlјe u CEI.

Ministar je pozdravio usvajanje Tršćanske deklaracije kojom se daje puna podrška proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, kao i konkretan podstrek i ohrabrenje BiH za skoro dobijanje statusa kandidata.

Ministri su donijeli odluku da predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom u 2020. godini preuzme Crna Gora.

U okviru konferencije ministar je imao kratke susrete sa ministrima inostranih poslova Mađarske Péterom Szijjártóm, Srbije Ivicom Dačićem i Hrvatske Marijom Pejčinović-Burić.

Ministar Igor Crnadak na ministarskom sastanku učestvuje na poziv italijanskog ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Enza Moavera Milanesija. Tema ovogodišnjeg sastanka je „Trideset godina Centralno-evropske inicijative i budućnost: zajedničke vizije i vrijednosti, evropski standardi i jaka regionalna saradnja“.

Centralno-evropska inicijativa nastala je 1989. godine iz saradnje četiri zemlјe (Italija, Austrija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i Mađarska), a danas broji 17 članica. Prioriteti CEI su regionalna saradnja i saradnja sa Evropskom unijom, a u okviru CEI održavaju se redovni godišnji samiti, sastanci ministara vanjskih poslova, eksperata, kao i parlamentarna saradnja.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.