Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
5.6.2019 13:38
Delegacije MVP BiH i MVP Ruske Federacije održale konzularne konsultacije

Pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove MVP BiH Frano Planinić predvodio je 30. maja 2019. godine u Moskvi delegaciju MVP BiH na konzularnim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.
Delegaciju domaćina predvodio je direktor Konzularnog odjela Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Ivan K. Volynkin.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o perspektivi razvitka,  pravnoj osnovi konzularnih odnosa i vizne politike između BiH i Ruske Federacije, boravku bosanskohercegovačkih i  ruskih državljana na teritorijama BiH i Ruske Federacije, te probleme s kojima se suočavaju bosanskohercegovački i ruski državljani prilikom ulaska, izlaska i boravka na teritoriji BiH i Ruske Federacije.

Razmijenjeni su i podaci o izdanim vizama građanima, broju ulazaka, izlazaka i boravaka na teritoriji obje države ruskih i bh. državljana, izdatim dozvolama za boravak,  rješenjima  o prijemu u državljanstvo u obje zemlje, te  podaci o broju počinjenih administrativnih prekršaja i krivičnih djela od strane bh. i ruskih državljana, kao i o broju zadržanih, uhapšenih i deportovanih državljana u obje zemlje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.