Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.5.2019 11:29
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se sa Pierre Mirelom, počasnim direktorom Еvropske komisije i stručnjakom za proces pomirenja

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se 14.maja 2019.godine sa Pierre Mirelom, počasnim direktorom Еvropske komisije i stručnjakom za proces pomirenja. 

U razgovoru koji su minister Crnadak i počasni direktor Evropske komisije Mirel vodili u sklopu priprema za   predstojeći  Samit Zapadnog Balkana u poljskom gradu Poznanu ( 4-5. juli 2019.godine), ministar je istakao opredijeljenost BiH jačanju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, napominjući da je upravo zahvaljujući ovom procesu ojačana saradnja u regionu, u smislu realizacije konkretnih infrastrukturnih projekata u domenu transporta, energije, okoliša. 

Kao priprema za predstojeći Samit Berlinskog procesa u poljskom gradu Poznanu u julu, u Varšavi je 11. i 12. aprila 2019. godine održan sastanak ministara vanjskih  poslova zemalja Zapadnog Balkana, na kome su učestvovali i predstavnici Evropske komisije, kao i Evropske službe za spoljne poslove. Učesnici ovog sastanka, ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana, izrazili su opredjeljenost ka pomirenju u regionu i pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM-a - Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ. Uloga bivšeg generalnog direktora EK Pierre Mirela je da pomogne u pronalaženju najboljeg načina da se ovakva inicijativa i ostvari. Mirel je izrazio nadu da će na narednom sastanku u vezi sa osnivanjem RECOM-a, koji je planiran za naredni mjesec, biti prisutni i predstavnici Bosne i Hercegovine.

Podsjećajući na to da su svi do sada održani sastanci u okviru samita donijeli izvjestan napredak, ministar Crnadak je kazao da je posebno važno da se ova forma saradnje država u regionu drži otvorenom i kada je u pitanju suočavanje sa prošlošću. Proces pomirenja mora biti i dio dugoročnog rješenja za regiju, naglasio je ministar Crnadak.     

 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.