Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
14.5.2019 12:38
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se sa komesarom za trgovinu za Evropu kraljice Ujedinjenog Kraljevstva VB i SI Andrew Mitchellom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 14. maja 2019. godine sa komesarom za trgovinu za Evropu kraljice Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrew Mitchellom.

U fokusu razgovora ministra Crnatka i komesara Mitchella bili su odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelna situacija i evropske integracije u BiH, regionalna saradnja te pitanja u vezi s Brexitom.

Ministar Crnadak izrazio je zadovoljstvo zbog dobrih odnosa i saradnje između dvije zemlje te kontinuirane podrške Ujedinjenog Kraljevstva u reformskom procesu i ubrzanja EU integracija u Bosni i Hercegovini. Izvijestio je komesara Mitchella o situaciji u BiH, procesu formiranja vlasti nakon Općih izbora održanih prošle godine kao i glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH – evropskim integracijama i regionalnoj saradnji. Izrazio je nadu da će se aktivnosti u vezi s formiranjem vlasti na svim nivoima uskoro okončati kako bi BiH mogla, nakon mišljenja Evropske komisije krajem ovog mjeseca, uskoro postati i zvanični kandidat za članstvo u EU. S tim u vezi, naglasio je da očekuje da BiH nastavi proces reformi, sa posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava te povratka povjerenja u institucije.

Komesar Mitchell je najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati reformske procese kao i evropske integracije u BiH te da će, unatoč Brexitu, njena prisutnost u BiH i regiji biti i dalje značajna. Naglasio je da je dokaz tome i udvostručena pomoć regionalnom razvoju koju je Ujedinjeno Kraljevstvo ponudilo tokom Samita o Zapadnom Balkanu u Londonu u julu 2018. godine. Istakao je da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU neće uticati na odnose između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva.

Na sastanku je zaključeno da bi u kontekstu Brexita, na bilateralnoj osnovi, dvije zemlje trebale ugovorno regulirati oblasti koje su bile uređene kroz multilateralne sporazume sa EU, posebno kada je riječ o partnerstvu i trgovini te izvršiti prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU/BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.