Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
7.5.2019 12:36
Izjava ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Vijeća Evrope

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Vijeća Evrope dao slijedeću izjavu koja će putem Stalne misije BiH pri VE biti dostavljena Sekretarijatu Vijeća Evrope u Strazburu:

Vijeće Evrope upravo slavi svoj sedamdeseti rođendan. Ovo je prilika da još jednom podvučemo  izuzetno značajnu ulogu Vijeća Evrope u jačanju i promovisanju demokratskih vrijednosti, ljudskih prava i vladavine prava na našem kontinentu.

Upravo zahvaljujući Vijeću Evrope, 830 miliona Evropljana imaju mogućnost da se direktno obrate Evropskom sudu za ljudska prava.

Jedinstveni sistem konvencija sa 225 međunarodnih multilateralnih sporazuma kojima je Vijeće Evrope depozitar i koji praktično pokrivaju sve sfere života uspostavlja jedinstvene pravne standarde za 47 zemalja članica.
 
Danas, više nego ikada, naš kontinent treba Vijeće Evrope i njegove vrijednosti.

Jako i aktivno Vijeće Evrope je najbolji garant da je Evropa spremna da se efikasno suoči sa izazovima današnjice i da traži rješenja koja će biti u najboljem interesu njenih gradjana.”

Povodom jubileja Vijеća Evrope, ministar Crnadak je takođe saopštio da je nepostizanje dogovora u Parlamentarnoj skupštini BiH o sastavu delegacije za učešće u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope napravljena ogromna šteta međunarodnom ugledu BiH.

“Na sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope sljedeće sedmice u Helsinkiju, između ostalog, naglasiću značaj koji ova organizacija ima za BiH. Podsjetiću i da će BiH u narednom periodu nastaviti da učestvuje u radu ostalih organa Vijeća Evrope, kako bi se, bar donekle, ublažile posljedice propuštanja roka za imenovanje parlamentarne delegacije” poručio je ministar Crnadak.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.