Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.4.2019 15:45
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova Berlinskog procesa, koji se održava 11. i 12. aprila 2019. godine u Varšavi.

Glavne teme ministarskog sastanka su pripreme za julski Samit o Zapadnom Balkanu u polјskom gradu Poznanu, bilateralna pitanja i razvoj odnosa u regionu Zapadnog Balkana.

Tokom izlaganja drugog dana sastanka ministar Crnadak istakao je da su najveća očekivanja od nastavka Berlinskog procesa u oblasti povezivanja, posebno u sektoru infrastrukturnih projekata, daljnjeg napretka digitalizacije i povezivanja regiona Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom.

Govoreći o Sporazumu o smanjenju cijena roaminga, ministar je istakao njegov značaj, jer je primjer konkretnog doprinosa svakodnevnom životu građana u cijelom regionu. Kao loš primjer, ministar Crnadak naveo je uvođenje takse od 100 posto na robu iz BiH i Srbije: "Porez od 100 posto na robu iz BiH nije samo porez, nego je neprijatelјski potez, koji stvara lošu atmosferu i onemogućava napredak u regionu. Pozivam Prištinu da odmah ukine ovu mjeru, jer je antievropska i suprotna je interesima regiona", naveo je ministar Crnadak.

Domaćin dvodnevnog ministarskog sastanka je ministar vanjskih poslova Republike Polјske Jacek Chaputovich, a osim ministra Crnatka, učestvuju i ministri vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, SR Nјemačke Hajko Mas, Republike Grčke Jorgos Katrugalos, Republike Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, Crne Gore Srđan Darmanović, Republike Bugarske Ekaterina Zaharieva i v.d. ministra Republike Albanije Gent Čakaj.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.