Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.4.2019 11:14
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak razgovarao sa direktoricom ODIHR-a Ingibjörg Sólrún Gísladóttir

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak posjetio je 12. aprila 2019. godine u Varšavi sjedište Kancelarije za demokratske institucije i lјudska prava OSCE-a (ODIHR) i razgovarao sa direktoricom Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

Na početku razgovora ministar Crnadak je zahvalio za dosadašnji doprinos ODIHR-a i OSCE-a razvoju demokratije i očuvanju osnovnih prava i sloboda u BiH, te posebno istakao značaj konačnog izvještaja ODIHR-a o Općim izborima održanim u BiH 7. oktobra 2018. godine.

Ministar Crnadak je istakao da je ovaj izvještaj urađen profesionalno i nepristrano, ali da je, na žalost, potvrdio kršenja mnogih demokratskih standarda.

Ministar Crnadak je, kao najveće probleme, izdvojio prijetnje i ucjenjivanje birača, kao i zloupotrebu pojedinih javnih RTV servisa, koji su bili u funkciji određenih političkih partija i kandidata, čime su ugrožena osnovna prava građana na slobodan izbor i onemogućena fer i poštena pravila u kampanji.

Govoreći o postizbornoj političkoj situaciji u BiH, ministar je izrazio nadu da će političke partije koje su započele razgovore što prije formirati vlast u FBiH i na nivou institucija BiH. Ministar je naglasio i da je zabrinjavajuće da se u dosadašnjim razgovorima nisu spominjale preporuke iz izvještaja ODIHR-a i njihova primjena i da je očigledno da bi budući izbori u BiH, sa nepromijenjenim pravilima, bili besmisleni i ne bi odražavali stvarnu volјu birača.

Na kraju razgovora, ministar je ponovio opredjelјenje BiH da intenzivno sarađuje sa OSCE i pozvao direktoricu ODIHR-a Ingibjörg Sólrún Gísladóttir da posjeti BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.