Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.4.2019 11:05
Pomoćnik ministra za bilateralne odnose u MVP BiH Ahmet Halilović i generalni direktor za evropska pitanja u MVP Kraljevine Norveške predvodili delegacije na bilateralnim konsultacijama

Pomoćnik ministra za bilateralne odnose u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ahmet Halilović i generalni direktor za evropska pitanja u MVP Kraljevine Norveške Niels Engelschiøn predvodili su delegacije dva ministarstva na bilateralnim konsultacijama, koje su održane 11. aprila 2019. godine u Sarajevu.

Konsultacije su predstavljale priliku za pregled aktuelnog stanja sveukupnih bilateralnih odnosa između BiH i Norveške, kao i za pronalaženje mogućnosti za dalji razvoj bilateralne saradnje. Ocijenjeno je da je bilateralna saradnja između BiH i Norveške dobra i da se dobri odnosi između dvije zemlje potvrđuju i kroz politički dijalog, a pomoćnik ministra Halilović je istakao značaj brojnih projekata razvojne saradnje Norveške u BiH.

Razgovarano je o ugovornoj regulativi između dvije zemlje te je obostrano izražena spremnost za dalje unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje u svim oblastima, prije svega na planu ekonomije, imajući u vidu potencijale za realizaciju budućih projekata od zajedničnog interesa.

Istaknuto je da bh. dijaspora u Norveškoj predstavlja most između dvije države i osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja, ali i promociju potencijala BiH u Norveškoj.

Razmijenjena su mišljenja o saradnji koju dvije zemlje ostvaruju sa EU, te je dogovoren nastavak održavanja bilateralnih konsultacija.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.