Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.3.2019 10:34
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 14. marta 2019. godine sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Guillaumeom Roussonom.

Tom prilikom se razgovaralo o unapređenju odnosa BiH i Francuske, aktuelnoj situaciji u našoj zemlji te evropskim integracijama. 

Ministar Crnadak je izrazio zahvalnost ambasadoru Roussonu na dosadašnjoj podršci koju Republika Francuska pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu evropskih integracija. Na sastanku je naglašeno da je potrebno uspostaviti stabilnu i efikasnu vlast na svim nivoima, kako bi se što prije nastavilo s provođenjem reformi i ispunjavanjem uvjeta za članstvo u evropskim integracijama. Razmatrane su i mogućnosti unapređenja saradnje BiH i Francuske, posebno na ekonomskom planu.

Sagovornici su ocijenili kako je dolazak Francuske razvojne agencije (AFD) u Bosnu i Hercegovinu značajan korak u unapređenju odnosa dvije zemlje. Francuski ambasador Rousson je naglasio da Francuska razvojna agencija (AFD) finansira razvojne projekte u cijelom svijetu, s više od 10 milijardi eura. Istaknuo je da će aktivnosti Francuske razvojne agencije biti signal za dolazak francuskih investitora u BiH.

Francuska je na Summitu o Zapadnom Balkanu, koji se održao u julu 2018. u Londonu, odlučila proširiti mandat AFD-a u Bosni i Hercegovini, Srbiji  i drugim zemljama regije.  AFD će omogućiti finansiranje značajnih projekata u Bosni i Hercegovini, posebno na području transporta, regionalnih integracija, okoliša i klime, inovacija i digitalne ekonomije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.