Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.3.2019 10:09
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se sa šefom Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH Bruceom Bertonom

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se 14. marta 2019. godine sa šefom Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH Bruceom Bertonom.

U fokusu razgovora ministra Crnadka i šefa Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH Brucea Bertona bili su nastavak saradnje BiH sa OSCE-om te  Završni izvještaj Ureda OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) o Općim izborima održanim u BiH 7. oktobra 2018. godine. Na sastanku je istaknuto da se u Završnom izvještaju ODIHR-a, objavljenom 25. januara 2019. godine, naglašavaju nedostaci i propusti vezani za održavanje oktobarskih Općih izbora u BiH, te daju preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva kako bi se u budućnosti spriječile zloupotrebe.

Ministar Crnadak je naglasio da je izvještaj ODIHR-a, koji je dostavljen institucijama Bosne i Hercegovine, alarmantan u dijelu koji govori o pritiscima, ucjenama i zastrašivanjima birača kao i zloupotrebi javnih RTV servisa u BiH, koji su stavljeni u funkciju pojedinih političkih opcija, te da je ovo vrlo važan dokument kada je riječ o promovisanju demokratije, vladavine prava, tolerancije te nezavisnosti institucija.

Ministar Crnadak i ambasador Berton su se saglasili da je potrebno što prije reagovati i primijeniti sugestije i preporuke ODIHR-a iz ovog i prethodnih izvještaja. Ministar Crnadak je izrazio nadu da će vlasti u BiH, uz pomoć OSCE-a i Evropske unije, do sljedećih izbora uvažiti preporuke ODIHR-a, kako bi se stekli uslovi da građani na izborima mogu slobodno i bez pritisaka da biraju svoje predstavnike u organima vlasti, što je osnovna pretpostavka za razvoj demokratije i unapređenje stanja ljudskih prava u BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.