Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
7.3.2019 10:25
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Sztárayom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 6. marta 2019. godine sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Sztárayom.

U fokusu razgovora ministra Crnatka i državnog sekretara Sztáraya bili su odnosi Bosne i Hercegovine i Mađarske, europske integracije te regionalna saradnja.

Tom prilikom ministar Crnadak je istaknuo da Bosna i Hercegovina i Mađarska imaju odlične političke odnose i bilateralnu saradnju, koja je intenzivirana u svim oblastima, te je izrazio nadu da će se ona nastaviti. Zahvalio se Mađarskoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u okvirima institucija EU. Upoznao je sagovornika sa procesom uspostave vlasti nakon Općih izbora održanih u oktobru 2018. godine. Izrazio je nadu da će, unatoč izazovima s kojima se Europska unija suočava, BiH tokom 2019. godine dobiti status kandidata za članstvo u EU. Istaknuo je da će europske integracije i regionalna saradnja i dalje biti na vrhu prioriteta vanjske politike BiH. Kada je riječ o odnosu BiH sa NATO-om, ministar Crnadak je izrazio uvjerenje da će odluku o Prvom godišnjem nacionalnom programu (ANP) donijeti novi saziv Vijeća ministara BiH.

Državni sekretar Sztáray je naglasio da Mađarska podržava europski put Bosne i Hercegovine kao i reforme koje imaju za cilj integriranje BiH u Europsku uniju (EU).

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.