Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
5.3.2019 13:24
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak održao sastanak sa novoimenovanim generalnim sekretarom Centralnoevropske inicijative (CEI) Robertom Antonioneom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je 5. marta 2019. godine sastanak sa generalnim sekretarom Centralnoevropske inicijative (CEI) Robertom Antonionem, koji je predvodio delegaciju Izvršnog sekretarijata CEI u posjeti Sarajevu.

Ministar Crnadak je na početku čestitao gostu izbor na funkciju i istaknuo da regionalna saradnja predstavlja jedan od stupova dugoročne stabilnosti i prosperiteta regiona, te će stoga Bosna i Hercegovina, kao odgovoran i pouzdan partner, nastaviti aktivno doprinositi radu CEI-a.

Ministar je informirao delegaciju CEI-ja da je nakon Općih izbora parlamentarna vlast formirana i da se očekuje skoro formiranje Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, te je istaknuo da će evropske integracije i regionalna saradnja i dalje biti na vrhu prioriteta vanjske politike BiH.

Zajednički je ocijenjeno je da Centralnoevropska inicijativa treba da ostane otvorena za pristupanje novih država članica, kao i eventualni povratak Austrije u članstvo CEI. Ministar Crnadak je obavijestio generalnog sekretara Antonionea da BiH daje punu podršku inicijativi da se CEI-ju u narednom periodu kao punopravni član pridruži i Grčka.

Glavni tajnik Antonione je izrazio zadovoljstvo ulogom i proaktivnim pristupom Bosne i Hercegovine u CEI-u, pohvalio posvećenost naše države regionalnim mehanizmima saradnje, i podsjetio na vrlo uspješno predsjedavanje BiH CEI-jem tokom 2016. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.