Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
5.3.2019 12:46
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio u nastupnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Erica Georga Nelsona

Ministar vansjkih poslova BiH Igor Crnadak primio je danas, 4. marta 2019. godine, u nastupnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Georga Nelsona.

Ministar Crnadak poželio je iskrenu dobrodošlicu ambasadoru Nelsonu i istakao da odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama imaju strateški značaj za BiH. Ministar Crnadak je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na snažnoj podršci glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH, a to su put ka članstvu u Evropskoj uniji i regionalna saradnja, te je istakao da je razvoj odnosa sa Washingtonom među najvažnijim vanjskopolitičkim inicijativama BiH, posebno u oblastima ekonomije, bezbjednosti i borbe protiv terorizma.

Tokom razgovora, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao da su Sjedinjene Američke Države učestvovanjem u kreiranju i podrškom provođenju Dejtonskog sporazuma najdirektnije podržale narode u BiH u njihovoj težnji da žive u miru i jačanju međusobnog povjerenja i razumijevanja u BiH.

Ministar Crnadak i ambasador Nelson su razgovarali i o odnosu BiH sa NATO-om, s posebnim naglaskom na mogućnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP). Ministar Crnadak je izrazio uvjerenje da će odluku o prihvatanju Prvog godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ili njegovom odbijanju donijeti novi saziv Savjeta ministara BiH, odnosno političke partije koje budu činile novu skupštinsku većinu.

Ministar Crnadak je upoznao ambasadora Nelsona da u BiH postoji konsenzus po pitanju borbe protiv međunarodnog terorizma, da BiH na tom planu ostaje siguran partner Sjedinjenih Američkih Država, te da je o tome nedavno informisao sve članove Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države, na ministarskom sastanku održanom u Washingtonu.

Na kraju razgovora, ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će se, nakon posjete zamjenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johna Sullivana u decembru prošle godine, nastaviti sa posjetama na visokom nivou, te da smatra da bi bilo dobro da Bosnu i Hercegovinu uskoro posjeti i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo, čime bi bio dat dodatni podsticaj jačanju veza sa Sjedinjenim Američkim Državama.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.