Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.2.2019 14:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao na Konferenciji o razoružanju u Ženevi

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je u Segmentu na visokom nivou na Konferenciji o razoružanju u Ženevi 26. februara 2019. godine.

Zamjenik Brkić je na početku Konferencije naglasio da je svijet danas u kontekstu velikih geopolitičkih promjena suočen sa brojnim problemima kao što su rastući terorizam i radikalizam, stvaranje novih zona sukoba, migrantska i izbjeglička kriza.

Sigurnost i stabilnost je strateški interes vanjske politike Bosne i Hercegovine, što je baza za privredni i kulturni razvoj, međunarodnu trgovinu, kao i za bilateralnu i multilateralnu saradnju u raznim područjima sa drugim zemljama, pri čemu UN predstavlja moralni autoritet i oblik međunarodnog legitimiteta u svijetu koji je kao jezgra multilateralnog sistema neophodan za osiguranje održanja međunarodnog mira i sigurnosti.

Trenutna sigurnosna situacija u svijetu se stalno mijenja i predstavlja izazove za sve. Regionalni sukobi, međunarodne napetosti, nagomilavanje vojske, globalna prijetnja terorizma neprestano izazivaju i opterećuju globalni plan razoružanja, a Konferencija o razoružanju, kao jedinstveni multilateralni forum za pregovore o razoružanju, ima ključnu ulogu.

Konferencija o razoružanju na visokom nivou je uvijek bila prilika za pregovore o mnogim važnim multilateralnim sporazumima o ograničavanju naoružanja i razoružanju, kao što su Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, Konvencija o biološkom i toksičnom oružju, Konvencija o kemijskom oružju, sveobuhvatna zabrana nuklearnog testiranja i drugim.

Zamjenik Brkić je posebno naglasio da značaj i nužnost Konferencije nije upitan, ali je primjećeno da je ista već neko vrijeme u zastoju, zbog čega su Glavni sekretar UN-a i Visoki predstavnik za pitanja razoružanja u nekoliko navrata izrazili svoju kontinuiranu potporu i angažman da Konferencija vrati svoju prvobitnu važnost i ulogu.

Bosna i Hercegovina je država potpisnica Konvencije protiv protupješačkih mina; država potpisnica Konvencije o kazetnom streljivu; članica Konvencije o biološkom oružju; i Visoka ugovorna strana Konvencije o određenom konvencionalnom oružju i svih njezinih protokola. Iako Bosna i Hercegovina nije članica Konferencije o razoružanju, redovno učestvuje u njenom radu kao država nečlanica.

Zamjenik Brkić pozdravio je napore ukrajinskog i britanskog predsjedništva na ovogodišnjem zasjedanju ističući kako je rad Konferencije vrlo važan za svijet.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.