Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
29.10.2018 9:51
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na konferenciji o energetskoj sigurnosti evroazijskog prostora

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji o energetskoj sigurnosti evroazijskog prostora, koja je održana 26. i 27. oktobra 2018. godine u Beogradu, a čiji su organizatori Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, Fakultet bezbjednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija „EnergyPact“.

Ministar Crnadak učestvovao je na Konferenciji u okviru segmenta koji je održan 27. oktobra 2018. godine, koji je otvorio prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ministar Crnadak je tokom obraćanja upoznao učesnike Konferencije da je BiH usvojila Okvirnu energetsku strategiju za period do 2035. godine, te da su na taj način stvoreni uslovi za značajnije povlačenje sredstava Evropske unije iz oblasti energetike. Ministar je naglasio da je Strategija na nivou BiH usvojena nakon što su usvojene strategije na nivou Republike Srpske i Federacije BiH, te da ona predstavlja rezultat kompromisa u cilju ostvarianja efikasnijeg korištenja resursa i energije, uz povećanu odgovornost prema životnoj sredini.

Ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će nakon usvajanja Strategije uslijediti veći broj investicija u BiH iz oblasti energetike i apelovao na sveobuhatan i zajednički pristup ovom pitanju u regionu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.