Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
2.10.2018 16:51
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na Trećem sastanku političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je na Trećem sastanku političkih direktora šest zemalja zapadnog Balkana (WB6), na poziv Jean- Christophe Belliarda, zamjenika generalnog sekretara u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), koji je održan 2. oktobra 2018. godine u Briselu u organizaciji EEAS-a.

Teme sastanka bile su aktuelna situacija na zapadnom Balkanu, odnosi zapadnog Balkana s Evropskom unijom, odnosi s Rusijom i Istočno partnerstvo, pregled agende sa Samita EU- zapadni Balkan u Sofiji, usaglašavanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, kao i odnosi zemalja regiona sa Narodnom Republikom Kinom, Republikom Turskom, te situacija na Bliskom istoku.

U svom obraćanju, zamjenik ministra Josip Brkić istaknuo da BiH veliku pažnju posvećuje političkom dijalogu s Evropskom unijom, kako s njenim institucijama tako i pojedinačno sa zemljama članicama. Podcrtao je da veliki značaj za zemlje zapadnog Balkana ima nastavak podrške Evropske unije razvoju ekonomije, jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti. Pri tome je naročito važnim ocijenio princip vrednovanja napretka na osnovu individualnih postignuća i provedbi neophodnih reformi.

Naglasio je značaj Strategije Evropske komisije za zapadni Balkan zajedno s Akcijskim planom i šest konkretnih vodećih inicijativa koje imaju za cilj određena područja od zajedničkog interesa: vladavinu prava, sigurnost i migracije, socioekonomski razvitak, transport i energetsku povezanost, digitalnu agendu, pomirenje i dobrosusjedske odnose, čija će provedba značajno doprinijeti transformaciji regiona zapadnog Balkana.

Zamjenik ministra je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, slijedeći smjernice Evropske komisije nedavno usvojila Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH za razdoblje od 2018. do 2022. godine, zatim Okvirnu energetsku strategiju Bosne i Hercegovine do 2035. godine, te najavio nastavak aktivnosti na daljnjem jačanju vladavine zakona na svim razinama vlasti, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i na poboljšanjima u području poštivanja ljudskih prava. BiH će također nastaviti provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ispunjavanju obaveza koje proizlaze iz njega.

Informirao je sudionike sastanka da BiH trenutno dovršava proces odgovaranja na dodatna pitanja iz Upitnika EK i da će odgovori uskoro biti dostavljeni kako bi do kraja 2018. godine Komisija mogla dati pozitivno mišljenje i preporuku za dodjelu statusa zemlje kandidata.

Zamjenik ministra je istaknuo opredijeljenost Bosne i Hercegovine za daljnji razvoj i jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i šestorke zapadnog Balkana (WB6) s ciljem stvaranja pozitivne političke atmosfere u regionu.
U daljnjem izlaganju zamjenik Brkić je govorio o predstojećim izborima u BiH, i izrazio očekivanja da će izbori biti fer, otvoreni i transparentni.

Također, naglasio je da je BiH usvojila izmjene krivičnog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i strategiju ruralnog razvoja BiH i energetsku strategiju BiH.
 
Govoreći o Samitu EU-zapadni Balkan koji je održan u maju u Sofiji, zamjenik ministra je uz važnost pozitivnih i snažnih poruka koje su poslane sa Samita, istaknuo i značaj najavljene stručne i finansijske podrške EU za zapadni Balkan.

U okviru jačanja i angažiranja u oblasti sigurnosti i migracija, zamjenik ministra je podcrtao  važnost poboljšanja saradnje u okviru upravljanja migracijom i granicama.

Tokom razgovora o odnosima s Rusijom i Istočnom partnerstvu, zamjenik ministra Brkić je istaknuo da BiH i Rusija imaju dobre i stabilne odnose. Tokom nedavne posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini potvrđena je podrška Rusije dosljednoj provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma uz uvažavanje nadležnosti BiH, entiteta i načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, te iskazana želja da Opći izbori u BiH, 7. oktobra budu održani poštivajući u potpunosti ove principe.

U vezi rješavanja krize u Ukrajini zamjenik ministra je naveo da se BiH zalaže za rješavanje situacije mirnim i diplomatskim putem, uz konstruktivnu podršku cijele međunarodne zajednice.

U nastavku je istaknuta opredijeljenost BiH za produbljivanjem saradnje u oblasti zajedničke vanjske i sigurnosne politike, te je navedeno da je u prošlom razdoblju BiH veći broj izjava uskladila sa izjavama EU. Naglašen je i doprinos BiH jačanju sigurnosti, osobito nakon nedavnog porasta broja migranata kroz tzv. "Balkansku rutu". BiH je zajedno s regionom zapadnog Balkana, pojačala napore za rješavanje krize na temelju načela solidarnosti i odgovornosti, te s punim poštivanjem međunarodnih obaveza.

U drugom dijelu susreta političkih direktora razmijenjena su mišljenja o situaciji na Bliskom istoku, odnosima s Republikom Turskom i Narodnom Republikom Kinom.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.