Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
28.9.2018 13:14
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak susreo se u Njujorku sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) i učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Centralnoevropske inicijative (CEI)

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak susreo se 26. septembra 2018. godine u Njujorku sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom (Matthew Palmer).

Ministar Crnadak i zvaničnik Stejt Departmenta razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, nastavku saradnje BiH i SAD, kao i o predstojećim Opštim izborima u BiH.

Ministar Crnadak je izrazio nadu da će preostali dio kampanje, kao i sam dan izbora proteći u mirnoj i demokratskoj atmosferi, što bi omogućilo veliku izlaznost, fer izbore i efikasno formiranje vlasti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Palmer takođe je istakao značaj regularno i demokratski provedenih izbora, te odbacio navode iz pojedinih medija o miješanju SAD i njihove Ambasade u Sarajevu u izborni proces u BiH. Tokom razgovora, on je naglasio da sankcije koje je američka administracija uvela funkcioneru SNSD-a Nikoli Špiriću nemaju veze sa njegovim političkim stavovima, nego isključivo sa ekstremnom političkom korupcijom u koju je bio uključen kao nosilac visokih javnih funkcija.

Na kraju razgovora, ministar i njegov sagovornik saglasili su se da je neophodno da se u BiH odmah nakon izbora nastavi sa reformama, posebno u oblasti ekonomije i borbe protiv korupcije, striktno poštujući Ustav BiH i uspostavljenu podjelu nadležnosti.

Ministar Crnadak učestvovao je istog dana u Njujorku i na sastanku ministara vanjskih poslova Centralnoevropske inicijative (CEI).

Na sastanku čiji je domaćin bila ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić, razgovaralo se o aktuelnim temama kao što su regionalna saradnja, podrška državama članicama na njihovom evrointegracionom putu, izazovi migracija te intenzivisane saradnje CEI-a sa drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.