Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.9.2018 11:10
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 73. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 73. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u New Yorku, Sjedinjene Američke Države.

Prvog dana boravka u New Yorku, u utorak, 25. septembra 2018. godine, ministar Crnadak se na marginama zasjedanja GS UN sastao sa generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Thomasom Gremingerom. Ministar Crnadak je istaknuo posvećenost Bosne i Hercegovine punom poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a i dodao da je Bosna i Hercegovina opredijeljena da unaprijedi saradnju i aktivnosti unutar OSCE-a.

Razgovarano je o radu i aktivnostima nedavno uspostavljenog OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koji je otvorio Izbornu promatračku misiju za opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 7. oktobar ove godine sa ciljem da se utvrdi da li su izbori provedeni u saglasnosti s obavezama OSCE-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonodavstvom.

U nastavku aktivnosti, ministar Crnadak se sastao sa izvršnom direktoricom Komiteta za borbu protiv terorizma (CTED) Michele Coninsx. Na sastanku su razmijenjeni stavovi i mišljenja o trenutnim terorističkim prijetnjama i izazovima, preventivnim mjerama, te radu Komiteta i UN-a u cjelini u adresiranju ovih pitanja.

Ministar Crnadak je sagovornicu informirao o situaciji u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju suzbijanje terorizma naglasivši da je usvojena i već se provodi Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015-2020. godina, te i da su sve nadležne institucije i agencije u BiH temeljem ove Strategije izradile vlastite akcione planove i aktivno rade na implementaciji.

Ministar Crnadak je prvi dan učešća u zasjedanju GS UN u Njujorku okončao učešćem u programu posvećenom kampanji za borbu protiv svih oblika antisemitizma, koji je iniciran od strane stalnih misija Izraela, Kanade, SAD i EU.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.