Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.9.2018 10:06
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio u nastupne posjete ambasadore Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda, Kube Aliciu Elviru Corredera Morales i Poljske Jaroslawa Lindenberga

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 12. septembra 2018. godine u odvojenim nastupnim posjetama ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewa Fielda, ambasadoricu Republike Kube u BiH Aliciu Elviru Corredera Morales i ambasadora Republike Poljske u BiH Jaroslawa Lindenberga.

Ministar Crnadak je na sastanku sa ambasadorom Fieldom izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa i saradnje između dvije zemlje. Posebno je istakao kontinuiranu podršku Velike Britanije u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine kao i ulogu britansko-njemačke inicijative u pokretanju reformskog procesa i ubrzanja EU integracija. Informisao je sagovornika o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, predstojećim Općim izborima i glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH – evropskim integracijama i regionalnoj saradnji. Naglasio je da na evropskom putu Bosna i Hercegovina nastavlja proces reformi, sa posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava, te vraćanje povjerenja u institucije.

Ambasador Field je istakao da će Velika Britanija nastaviti podržavati reformske procese u BiH te da će, unatoč Brexitu, prisutnost Velike Britanije u BiH i regiji biti i dalje značajna.

Tokom susreta ministra Crnatka i ambasadora Republike Kube Alicie Elvire Corredera Morales ocijenjeno je da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Kube prijateljski i dobri ali da saradnju treba unaprijediti, prije svega, u oblasti trgovinske razmjene. Na sastanku sa ambasadorom Republike Poljske Jaroslawom Lindenbergom istaknuto je će Poljska nastaviti zagovarati politiku proširenja Evropske unije i u tom smislu podržavati Bosnu i Hercegovinu na putu ka punopravnom članstvu u tu organizaciju.

Ministar Crnadak je poželio ambasadorima Fieldu, Corredera Moralesu i Lindenbergu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i uspješnu diplomatsku misiju.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.