Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
9.8.2018 9:16
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak se sastao sa zapovjednicom NATO štaba u Sarajevu Marty J. Bissell

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 8. augusta 2018. godine u nastupnu posjetu novoimenovanu zapovjednicu NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Marty J. Bissell s kojom je razgovarao o saradnji i odnosima BiH sa NATO-om i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Ministar Crnadak poželio je dobrodošlicu brigadnom generalu Bissell i čestitao na postavljanju na ovu dužnost. Tokom razgovora ministar je informirao zapovjednicu NATO štaba u Sarajevu da su glavni vanjskopolitički prioriteti članstvo u EU i razvoj regionalne saradnje.

Ministar je upoznao zapovjednicu NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala Bissell da u BiH ne postoji konsenzus za punopravno članstvo BiH u NATO-u, ali da partnerstvo sa Alijansom uključujući razvoj saradnje i učešće u zajedničkim međunarodnim vojnim operacijama ima podršku svih struktura vlasti u BiH.

Također ministar Crnadak  je naglasio da BiH aktivno sudjeluje u nizu zajedničkih aktivnosti kao partnerska zemlja, unutar dostupnih mehanizama, te kao prioritete te saradnje naveo nastavak učešća u misiji u Afganistanu, nastavak saradnje u okviru globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, kao i u drugim oblastima. Naglasio je BiH ostaje opredijeljena za globalnu borbu protiv terorizma. Također je istaknuo da je neophodna podrška nastavku reformi u BiH, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava, te vraćanje povjerenja u institucije.

Brigadni general Bissell zahvalila je na prijemu i informacijama i izrazila zadovoljstvo što ima priliku osobno doprinijeti razvoju odnosa i saradnje BiH i NATO-a.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.