Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
5.7.2018 13:18
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVP BIH na bilateralnim konzultacijama s MVP Bjelorusije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo  MVP BiH na bilateralnim konzultacijama s Ministarstvom vanjskih poslova Bjelorusije, koje su održane su 05. srpnja 2018. godine, u Minsku. Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Bjelorusije predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Bjelorusije Oleg Kravchenko.

Na konzultacijama su razmatrana pitanja koja se odnose na bilateralne odnose između dvije zemlje, kao i multilateralnu saradnju u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Obostrano je zaključeno da su odnosi razvijeni i prijateljski ali da je potrebno unaprijediti i proširiti ekonomsku suradnju.
S tim u vezi, tijekom sastanka razmatrana je mogućnost unapređenja ugovornih odnosa između dvije zemlje kao i mogućnost povećanja ulaganja i suradnje.

Zamjenik ministra informirao je sugovornika o najznačajnijim pitanjima u svezi procesa integriranja BiH u EU i NATO, istaknuvši da je BiH ostvarila značajan napredak u tom procesu. Izrazio je očekivanje da će BiH čim prije dobiti pozitivno mišljenje EK, stjecanje statusa kandidata, te aktivaciju MAP-a.
Naglasio je značaj regionalne suradnje te potrebu intenziviranja suradnje u rješavanju otvorenih pitanja sa susjednim zemljama kao osnovnog preduvjeta za ostvarivanje napretka u euro i euroatlantskim integracijama. Istaknuo je da je BiH opredijeljena daljnjem jačanju regionalne suradnje, unaprjeđenju političkog dijaloga i politici dobrosusjedstva.

Također je upoznao sugovornika s aktualnom političkom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na predstojeće Opće izbore u BiH. Kazao da je nužno izmjeniti Izborni zakon BiH u cilju omogućavanja provedbe rezultata izbora, sukladno odluci Ustavnog suda BiH.

Na sastanku je razgovarano i o novim globalnim izazovima, s posebnim osvrtom na krizu u Ukrajini, migracijsku krizu, novim migrantskim rutama u regiji te narednim koracima kako se ne bi ponovio scenario iz 2015.godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.