Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
28.6.2018 16:05
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predjsedatelj Povjerenstva za NATO integracije BIH Josip Brkić je na poziv NATO Parlamenatrne skupštine učestvovao u Skoplju na 98. Rose Roth seminaru

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predjsedatelj Povjerenstva za NATO integracije BIH Josip Brkić  je na poziv NATO Parlamenatrne skupštine  učestvovao na 98. Rose Roth seminaru te bio jedan od govornika na panelu posvećenom NATO aspirantima na zapadnom Balkanu i euroatlantskim integracijama. Seminar je započeo  27. lipnja 2018. godine u organizaciji Sobranja Republike Makedonije i uz podršku Vlade Švicarske.

Obraćajući se prisustnima zamjenik Brkić je istakao da NATO i EU integracije ostaju prioriteti vanjske politike naše zemlje.  U tom pogledu, zamjenik Brkić je istakao vidljive i kompleksne korake koje je Bosna i Hercegovina napravila u smislu NATO integracija, ispunjavanja uvjeta iz Talinna i aktivacije Akcioniog plana za članstvo (Memership Action Plan- MAP) odnosno registracije nepokretne vojne imovine. Zamjenik Brkić je naglasio da je integracijski put Bosne i Hercegovine put jačanja europskih vrijednosti, put stabilnosti, mira i prosperiteta, istakavši da bi aktivacija MAP-a,na predstojećem samitu NATO-a, kao dodatnog mehanizma suradnje BiH i NATO-a bila značajan poticaj svim reformskim procesima u zemlji te veoma važan i pozitivan integracijski signal za našu zemlju.

Zamjenik Brkić je naglasio i da je NATO politika otvorenih vrata jedna od najuspješnijih NATO politika koja je proširila prostor sigurnosne suradnje i stabilnosti na Balkanu sa porukom da države aspiranti imaju jasnu perspektivu pa su samim tim i očekivanja od predstojećeg NATO samita pozitivna po pitanju aktivacije MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.. 

Zamjenik Brkić je također istakao da Bosna i Hercegovina adekvatno doprinosi zajedničkim naporima za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti u svijetu te kao kredibilan partner učestvuje u NATO misiji „Odlučna potpora“ u Afganistanu te nastavlja sa trendom povećanja  pripadnika Oružanih snaga BiH u istoj, osigurava novčanu kontribuciju za ANDSF (Nacionalne obrambene i sigurnosne snage Afganistana)te u Kongu i Maliju u okviru UN- ove misije MONUSCO, što je nakonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.