Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
6.11.2017 15:35
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio u nastupne posjete ambasadore Kraljevine Nizozemske i Malezije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 6. novembra 2017. godine u odvojenim nastupnim posjetama ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH i Reinouta Caspara Vosa i ambasadora Malezije u BiH Zakrija Jaafara.

Na početku odvojenih sastanaka ministar Crnadak je poželio ambasadorima Vosu i Jaafarai  dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu i uspješnu diplomatsku misiju. Informisao je o glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH – evropskim integracijama i regionalnoj saradnji. Iskazao je očekivanje da će BiH u prvoj polovini iduće godine dobiti status kandidata za članstvo u EU i naglasio je značaj regionalne saradnje za stabilnost i privredni razvoj regije.

Ministar Crnadak je na sastanku sa holandskim ambasadorom Vosom izrazio zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa i saradnje između dvije zemlje, istaknuo opredijeljenost BiH za daljnjim unapređenjem odnosa sa Kraljevinom Nizozemskom u svim oblastima. Ambasador Vos je izrazio zadovoljstvo zbog dolaska u Bosnu i Hercegovinu, naglasio da BiH i Kraljevina Nizozemska nemaju otvorenih pitanja, i istaknuo važnost kompletiranja Upitnika Europske unije i ispunjavanja obaveza iz Reformske agende. Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ima odlične predispozicije za privredni razvoj budući da raspolaže sa izuzetnim prirodnim i ljudskim potencijalima.

Na sastanku ministra Crnatka i ambasadora Jaafara  je ocijenjeno je da su odnosi između BiH i Malezije prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da treba iskoristiti postojeće potencijale za ekonomsku i saradnju u oblasti turizma. Ministar Crnadak je naglasio da su malezijski privrednici i malezijske investicije dobrodošli u BiH, posebno istaknuvši da je izbalansiran odnos malezijske strane prema oba entiteta u BiH veoma poželjan i stimulativan. Ambasador Jaafara je informisao da je Vlada Malezije, preko Ambasade Malezije u  Sarajevu i u saradnji sa BBI bankom u julu ove godine osnovala Fond za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH u vrijednosti od skoro milion eura. Istaknuo je i da njegova Vlada nastavlja sa podrškom studentima iz BiH koji žele studirati u Maleziji. Na sastanku je istaknuto da dvije zemlje imaju slične pozicije po brojnim međunarodnim temama i da se dobra saradnja na multilateralnom planu u smislu međusobnih podrški u međunarodnim organizacijama i tijelima treba nastaviti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.