Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
28.7.2017 9:25
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao u Banjaluci sa ambasadorima i otpravnicima poslova zemalja regiona uz prisustvo ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država i privremenog otpravnika poslova Republike Italije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak 28. jula 2017. godine u Banjaluci održao je sastanak sa ambasadorima i otpravnicima poslova zemalja regiona uz prisustvo ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država i privremenog otpravnika poslova  Republike Italije.

Na sastanku su prisustvovali ambasadori Sjedinjenih Američkih Država Maureen E. Cormack, Republike Hrvatske Ivan Del Vechio, Republike Srbije Stanimir Vukićević, Republike Albanije za BiH sa sjedištem u Zagrebu Ilir Melo i privremeni otpravnici poslova Republike Italije Alberto Comito, Republike Slovenije Aljaž Zupan i Crne Gore Velimir Šljivančanin.

Glavna tema sastanka bila je analiza rezultata Samita u Trstu i daljnji nastavak procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Ministar Crnadak je informisao ambasadore i otpravnike poslova da su Bosna i Hercegovina i region ohrabreni snažnim porukama o izvjesnoj budućnosti  regiona u Europskoj uniji koje su došle od premijera Republike Italije Paola Gentilonija, njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednika Republike Francuske Emmanuela Makrona, visoke predstavnice za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federice Mogherini i drugih visokih zvaničnika koji su prisustvovali Samitu.

Ministar Crnadak je izrazio žaljenje što Bosna i Hercegovina u Trstu nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici zbog dnevnopolitičkih razloga i želje jednog broja političara i stranaka da Samit bude neuspješan.

Tokom razgovora ministar Crnadak je pozdravio činjenicu da je Vlada Republike Srpske poništila vlastite zaključke koje je donijela ranije i odustala od svojih prvobitnih nerealnih zahtjeva, te je izrazio uvjerenje da će Ugovor biti potpisan do septembra.

Ministar Crnadak je informisao ambasadore i otpravnike poslova da će Vijeće ministara nastaviti sa provođenjem Reformske agende i sa što bržim ispunjavanjem obaveza na putu ka stjecanju kandidatskog statusa za EU, te da je za Bosnu i Hercegovinu Berlinski proces veoma značajan.

Tokom razgovora sa diplomatama, ministar Crnadak je rekao da su za BiH, kao i za druge zemlje regiona, važni dobri odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama koje imaju značajnu ulogu za razvoj demokratije i stabilnost u regionu.

Današnji sastanak je jedan od redovnih sastanaka posvećenih Berlinskom procesu, kojima prisustvuju ambasadori i otpravnici poslova zemalja regiona, ambasadorica SAD i otpravnik poslova zemlje koja predsjedava Berlinskim procesom, što je u ovom trenutku Republika Italija.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.