Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
11.7.2017 15:40
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak 11. jula 2017. godine u Beču (Mauerbach) učestvovao na Neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova OSCE-a

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak 11. jula 2017. godine u Beču (Mauerbach) je učestvovao na Neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova OSCE-a.

Tokom sastanka ministar Crnadak je učestvovao na plenarnom zasijedanju pod nazivom „Izgradnja povjerenja kroz dijalog i saradnju“ na kojem je u sklopu izlaganja istakao značaj saradnje i dijaloga zemalja članica OSCE-a na svim nivoima, te je naglasio da je Bosna i Hercegovina u potpunosti posvećena ispunjavanju svojih obaveza u okviru OSCE-a i da je aktivna na državnom i međunarodnom nivou kada je u pitanju doprinos mjerama globalne prevencije u borbi protiv terorizma.

Ministar Crnadak je naglasio da je potrebno da OSCE prevaziđe unutrašnje probleme koji su se manifestovali kroz predugačku raspravu o budžetu i nemogućnost postizanja dogovora o imenovanju na četiri najviše pozicije u strukturi OSCE-a, jer je OSCE organizacija koja ima specijalnu odgovornost za mir, bezbjednost i stabilnost u Evropi.

U drugom dijelu sastanka ministar Crnadak je učestvovao na okruglom stolu pod nazivom „Prevencija nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja dovodi do terorizma“.

Ministar Crnadak se na marginama Neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova OSCE-a sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Glavne teme sastanka su bile što snažnija podrška Mađarske i V4 (Višegradska grupa) naporima Bosne i Hercegovine da početkom 2018. godine zvanično postane kandidat za punopravnog člana Evropske unije kao i podrška Mađarske aktiviranju MAP-a za BiH do kraja 2017. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.