Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
19.5.2017 16:47
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak 18. i 19. maja 2017. godine učestvovao na 127. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Evrope

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je 18. i 19. maja 2017. godine učestvovao na 127. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Evrope, kojim trenutno predsjedava Republika Kipar.

Ministar Crnadak je u svom obraćanju istakao da novi izazovi i prijetnje, prije svega međunarodni terorizam, promet narkotika, organizirani kriminal, regionalni konflikti, demografski problemi, globalno siromaštvo kao i nelegalna migracija, nose globalni karakter i trebaju adekvatan odgovor od strane cijele međunarodne zajednice, kao i solidarnost u naporima za njihovo prevazilaženje. U tom kontekstu, ministar Crnadak je podvukao značaj snažne saradnje u jugoistočnoj Evropi, posebno na prostoru zapadnog Balkana, jer se jačanjem saradnje između država u oblasti ekonomije, sigurnosti, kao i u drugim oblastima, najbolje doprinosi ostvarenju pomenutih ciljeva.
Na kraju izlaganja ministar Crnadak je naglasio da male zemlje, poput BiH, ne mogu igrati ključnu ulogu u borbi protiv globalnih prijetnji, ali mogu dati značajan doprinos svjetskom miru i sigurnosti, putem izgradnje stabilnog okruženja i konstruktivne uloge u regionalnim strukturama.

Tokom razgovora sa predstavnicima Vijeća Evrope, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak se zahvalio za učešće delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u posmatračkoj misiji lokalnih izbora u BiH, održanih 2. oktobra 2016. godine, što još jedan pokazatelj kontinuirane zainteresiranosti Vijeća Evrope za situaciju u BiH, podršku i pružanje pomoći tokom proteklih godina.

Ministar Crnadak se 19. maja 2017. godine u Nikoziji sastao sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Ministar se na marginama 127. zasjedanja Komiteta ministara Vijeća Evrope susreo i sa komesarom za ljudska prava Vijeća Evrope Nilsom Muižnieksom.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.