Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
11.4.2017 16:03
Ministarstvo vanjskih poslova BiH domaćin prvog sastanka zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Europe "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku" - Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio direktoricu Ureda Generalnog programskog direktorata Vijeća Evrope Verenu Taylor

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je 11. aprila 2017. godine bilo domaćin prvog sastanka zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku" koji je održan u sjedištu MVP BiH u Sarajevu.

Prije početka sastanka, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio je direktoricu Ureda Generalnog programskog direktorata Vijeća Evrope Verenu Taylor i razgovarao o najnovijim rezultatima primjene programa Horizontal Facility u BiH. Zamjenik Brkić je zaželio uspješan rad današnjeg sastanka i izrazio zadovoljstvo što je MVP BiH domaćin prvog zajedničkog sastanka.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za multilateralne odnose Almir Šahović,  direktorica Ureda Generalnog programskog direktorata Vijeća Evrope Verena Taylor, i vršilac dužnosti šefa Sekcije saradnje Delegacije Evropske unije Massimo Mina su govorili na početku, a na kraju sastanka je usvojeno zajedničko saopćenje za javnost koje dostavljamo u nastavku.

Trogodišnji program Horizontal Facility (maj 2016 - maj 2019), sa ciljem podrške Jugoistočnoj Evropi i Turskoj u njihovim nastojanjima za usklađivanje sa evropskim standardima se fokusira se na tri teme: osiguranje pravde, borbu protiv privrednog kriminala, kao i borbu protiv diskriminacije i zaštitu prava ugroženih grupa. Horizontal Facility ima budžet od 25 miliona eura, od čega je 20 miliona eura osigurala Evropska unija, a 5 miliona eura Vijeće Evrope.

Sastanku su prisustvovali zvaničnici iz ministarstava pravde sa državnog i entitetskog nivoa, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Centara za edukaciju sudija i tužilaca, kao i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, Direkcije za evropske integracije, Delegacije Evropske unije i Vijeća Evrope, a koji su razmotrili i osigurali smjernice za implementaciju tri aktivnosti u okviru Horizontal Facility: Jačanje mehanizama zaštite ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih osoba; Jačanje kapaciteta Institucije Ombudsmana za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije; i Podrška MMO za konačnu ocjenu procesa popisa stanovništva u BiH. Ukupna podrška za zemlju za tri implementirane aktivnosti iznosi 1,82 miliona eura.

Govoreći o prvoj godini primjene programa, pomoćnik ministra Almir Šahović je ukazao na važnost ove saradnje između Evropske unije, Vijeća Evrope i nacionalnih vlasti u približavanju zemlje evropskim standardima, posebno u kontekstu aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Direktorica Ureda Generalnog programskog direktorata Vijeća Evrope Verena Taylor je naglasila da će rezultati programa zavisiti od angažmana i predanosti korisnika. Ona je stoga ohrabrila vlasti uključene u realizaciju zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Europe "Horizontal Facility", da u potpunosti iskoriste raspoloživu pomoć za ispunjavanje standarda Vijeća Evrope i usklađivanje legislative sa legislativom Evropske unije. Vršilac dužnosti šefa Sekcije saradnje Delegacije Evropske unije Massimo Mina, s druge strane, objasnio je važnost ovog programa za jačanje kapaciteta institucija uključenih u proces zaštite ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije, a što su vrijednosti u srcu procesa evropskih integracija.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.