Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
11.4.2017 12:25
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sa članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 11. aprila 2017. godine u Briselu sa članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET).

Ministar Crnadak susreo se, prije obraćanja članovima Odbora, i sa predsjednikom AFET-a Davidom McAllisterom. Ministar Crnadak je sa članovima Odbora razgovarao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i aktivnostima koje provodi na putu ka evropskim integracijama ističući zahvalnost članovima AFET-a i Evropskom parlamentu za podršku BiH u evropskim integracijama. Napomenuo je da je protekla godina bila vrlo uspješna za našu zemlju u ovom polju s obzirom da je BiH predala aplikaciju za članstvo u februaru a Upitnik Evropske komisije BiH je dobila u decembru. Informisao je sagovornike da je Vijeće ministara BiH usvojilo Akcioni plan za provedbu prioriteta iz Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, što predstavlja cijeli državni dokument mjera koje će se provoditi od strane nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih institucija i institucija Brčko Distrikta.

Ministar Crnadak je istaknuo opredijeljenost BiH za dalje jačanje regionalne saradnje i dalje poboljšanje dobrosusjedskih odnosa, posebno u sudjelovanju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i  šestorke Zapadnog Balkana. Crnadak je tokom razgovora rekao da je BiH svjesna da je EU suočena sa velikim izazovima u posljednjih nekoliko godina, kao što su izbjeglice, Brexit, terorizam, ekonomske i financijske krize, ali da EU ne smije zanemariti Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan, kako bi se održala politička stabilnost i demokratski razvoj. Izrazio je očekivanje da će evropske institucije i zemlje članice nastaviti podržavati evropski put BiH i u budućnosti, posebno u procesu sticanja statusa kandidata.

Tokom boravka u Briselu ministar Crnadak sastao se i sa članovima Evropskog parlamenta iz Republike Hrvatske.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.