Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.3.2015 15:50
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine suorganizator tradicionalne manifestacije Dani Frankofonije u BiH

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa ambasadama Francuske, Egipta, Grčke, Rumunije, Švicarske, i Diplomatskog ureda Belgije, učestvuje u realizaciji tradicionalne manifestacije Dani Frankofonije u BiH koja se održava od 17-31. marta 2015. godine.

Tim povodom u Ministarstvu vanjskih poslova BiH je 20. marta 2015. godine održan radni sastanak, a potom i konferencija za medije na kojoj su govorili zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić, ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodony, ambasador Egipta u BiH Yasser Sayed Mahmoud El Atawi, ambasador Grčke u BiH Karolos Gadis, ambasador Rumunije u BiH Filip Teodorescu, privremena otpravnica poslova Ambasade Švicarske u BiH Claudia Buess i šef Diplomatskog ureda Belgije u BiH Jean-Pierre Biebuyck. Sastanku je prisustvovala i nacionalna koordinatorica Bosne i Hercegovine za Frankofoniju Aida Hodžić.

Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić kazala je da Bosna i Hercegovina prepoznala politički značaj pripadanja Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, te je u oktobru 2010. godine stekla posmatrački status pri ovoj Organizaciji.

„Status posmatrača je veoma važan za Bosnu i Hercegovinu, jer znači pridruživanje porodici država koje dijele jednake vrijednosti demokratije, poštivanja ljudskih prava, i angažiraju se na promovisanju jezičke i kulturne raznovrsnosti“ - naglasila je zamjenica ministra. Ona je istakla da je na današnjem sastanku sa predstavnicima ambasada zemalja članica Međunarodne organizacije Frankofonije koji su akreditovani u BiH još jednom potvrđena posvećenost saradnji na zajedničkim projektima obrazovanja i kulture. Informisala je da je u pripremi Memorandum o partnerstvu Bosne i Hercegovine sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije za trogodišnji period 2015-2018. godine, u okviru programa „Francuski u međunarodnim odnosima“.
Zamjenica ministra Trišić-Babić izrazila je zadovoljstvo što je zajedno sa partnerima ove godine napravljen bogat program aktivnosti u povodu obilježavanja Dana Frankofonije.
Ambasadorica Republike Francuske u BiH Claire Bodony da istakla da Frankofonija uz francuski jezik i kulturološke i jezičke raznolikosti promovira i mir, demokraciju, ljudska prava i obrazovanje. Dodala je da je promocija francuskog jezika u BiH važna jer je uz engleski, jedan od dva radna jezika u sekretarijatu Ujedinjenih naroda; uz njemački i engleski, francuski jezik je jedan od tri radna jezika u Evropskoj uniji. Francuska ambasadorica je na kraju svoga obraćanja istakla da Francuska podržava Bosnu i Hercegovinu u njenoj evropskoj perspektivi.
Ambasador Egipta u BiH Yasser Sayed Mahmoud El Atawi je istakao da je frankofona zajednica u BiH ujedno i globalana radionica stvaranja i laboratorij za razvoj i istraživanja. „Vi iz toga trebate izvući korist za sebe“ – rekao je ambasador. Dodao je da je jezik najvažniji faktor koji doprinosi zajedničkom razumijevanju i razmijeni kultura, vrijednosti, znanja, iskustva i informacija.
Ambasador Grčke Karolos Gadis je istakao da Grčka participira u Frankofoniji od 2004. godine, a puno učešće je uzela od 2006. godine. Dodao je da je Frankofonija putem svojih država-članica kreirala jedan okvir vrijednosti i solidarnosti, uvijek radeći na promociji demokratije, vladavine prava, poštivanju ljudskih prava, promociji mira i sigurnosti, kao i zaštiti kulturnog naslijeđa.
Ambasador Rumunije u BiH Filip Teodorescu je istakao da Rumunija podržava regionalnu dimenziju Frankofonije i da Rumunija želi da bude lider Frankofonije za centralnu i istočnu Evropu. „Siguran sam da će iskustvo Rumunije u Frankofoniji biti korisno za Bosnu i Hercegovinu naročito u oblasti nauke i u tom smislu potvrđujemo našu namjeru da razvijamo bilateralne odnose sa Univerzitetom u Sarajevu, koji je nedavno postao član Univerzitetske agencije za Frankofoniju“ - istakao je ambasador.

Privremena otpravnica poslova Ambasade Švicarske u BiH Claudia Buess je naglasila da Švicarska već osam godina učestvuje u organizaciji Dana Frankofonije u Bosni i Hercegovini. „Nadam se da će posmatrački status u Frankofoniji Bosni i Hercegovini omogućiti da bolje afirmiše svoj multikulturalni identitet na međunarodnom planu, ali i da iskoristi mogućnosti koje pruža ta veliku frankofona porodica“, kazala je u svom obraćanju privremena otpravnica poslova Buess. Dodala je da su principi Frankofonije jednaki principima švicarske vanjske politike, a to su demokratija, ljudska prava i razvoj.
Šef Diplomatskog ureda Belgije u BiH Jean-Pierre Biebuyck je usporedio Bosnu i Hercegovinu i Belgiju, istaknuvši njihovu multikulturalnost i multietičnost.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.