Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
31.1.2014 11:20
Dr. Lagumdžija informiran o aktivnostima i planovima Bosna Sema obrazovnih institucija

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija razgovarao je sa rektorom Internacionalnog Burch univerziteta Mehmetom Uzunogluom, predsjednikom Upravnog odbora Bosna Sema obrazovnih institucija Mehmetom Mutlu Karaosmanom i direktorom Bosna Sema obrazovnih institucija Ismailom Yapicijem.

Predstavnici Bosna Sema obrazovnih institucija informirali su dr. Lagumdžiju da osnovne i srednje škole ove obrazovne institucije pohađa 2.150 mališana iz cijele BiH, dok Internacionalni Burch univerzitet pohađa 1.100 studenata. Tokom sastanka je bilo riječi i o novootvorenoj osnovnoj školi Bosna Sema obrazovnih institucija u Mostaru koju pohađaju bošnjačka, hrvatska i sva druga djeca zajedno, a koju zovu „jedna škola pod jednim krovom“.

Posebno su naglasili planove daljnjeg razvoja srednje škole ove obrazovne institucije kao centra za izvrsnost za prirodne nauke i matematiku u BiH, te namjeri o uspostavi intenzivnije saradnje između državnog tehnološkog instituta Turske i akademske zajednice u BiH.

Također su upoznali dr. Lagumdžiju sa uspjesima koje na međunarodnom planu postižu učenici i studenti ovih obrazovnih institucija koji su samo tokom prošle godine osvojili više od 60 medalja od čega je više od 20 zlatnih na međunarodnim takmičenjima iz oblasti nauke. Naglasili su da su posebno ponosni na činjenicu da njihovi učenici koji dolaze iz zemlje koja ima oko četiri miliona stanovnika pobjeđuju i ostavljaju iza sebe učenike koji dolaze iz zemalja koje imaju više od 200 miliona stanovnika.

Predstavnici Bosna Sema obrazovnih institucija su informirali dr. Lagumdžiju da imaju i da će imati podršku ministra obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH Damira Mašića za svoje sadašnje i buduće projekte.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.