Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.1.2020 17:19
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Luigija Pezzuta

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 22. januara 2020. godine u nastupnu posjetu doajena diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, apostolskog nuncija nadbiskupa Luigija Pezzuta.

Na sastanku je razgovarano o odnosima Bosne i Hercegovine i Svete Stolice koji su ocijenjeni kao tradicionalno dobri i prijateljski, te istaknuto da ih treba nastaviti graditi uz visok stepen saglasnosti o temeljnim pitanjima u svijetu kao što je poštovanje ljudskih i vjerskih prava i zalaganje za obespravljene.

Ministrica Turković izrazila je zahvalnost Svetoj Stolici za podršku suživotu i ravnopravnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini. Naglasila je da je važno da Sveta Stolica nastavi podržavati multietničnost Bosne i Hercegovine, jer će se tada i jačanje bilateralnih odnosa shvatiti kao dobrobit za sve građane Bosne i Hercegovine, a ne samo jedne religijske zajednice ili pripadnika jednog naroda.

Apostolski nuncij je prilikom susreta čestitao ministrici Turković na imenovanju na dužnost ministrice vanjskih poslova BiH i zaželio uspješan rad i njoj i novom sazivu Vijeća ministara BiH.

Razmijenjena su i mišljenja o daljnjoj provedbi Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, posebno dijela koji se odnosi na donošenje Zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih blagdana na nivou BiH, po kojemu bi svim vjerskim zajednicama u BiH bio određen podjednak broj neradnih dana tokom godine za obilježavanje vjerskih blagdana.

Ministrica Turković je istaknula da se mora pronaći način da svima u BiH vjerska i ljudska prava budu zagarantirana podjednako i ponudila ličnu kao i podršku Ministarstva vanjskih poslova BiH radu na ovom cilju. Dodala je da će konačnici to doprinijeti da BiH bude bolja i pravednija za sve koji u njoj žive.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.